Tanácsok

Ezt a pár gondolatot írásos formában minden kiskutyám új gazdija megkapja tőlem:

Kedves leendő "KUTYÁS" Barátom !

Örömmel tudatom veled, hogy a mai naptól az életed teljesen megváltozott!
A kiskutyával, akit ma hazaviszel, hazaviszed a változást is. Ma kaptál egy igaz barátot, valakit, aki mindig, minden körülmények között, feltétel nélkül szeret!

SZERET, akkor is ha rosszkedvű vagy, vagy fáj a fejed, ha csúnyán nézel rá, vagy kiabálsz vele. Ő mindig örül majd ha veled lehet és neki nem lesznek rossz napjai.

Ezért, a feltétel nélküli szeretetért, viszont neked is tenned kell, hisz a kiskutya, akit hazaviszel, egy gondoskodásra, szeretetre vágyó, örökmozgó, kíváncsi kis élőlény, aki ráadásul személyiség is, és mint minden személyiség, egyedi és megismételhetetlen. Ha még nincsenek, majd lesznek saját kis rigolyái és különcségei (a dobermannom nyüszíteni kezdett, ha nem értem haza sötétedésre, aggódott ), elvárásai és "vad dolgai". Az együtt töltött idő során majd megtanuljátok egymást, de hidd el, nem csak neki , neked is kell majd alkalmazkodni. Fel fogsz adni egy párat az elveidből és változnak majd az elvárásaid is, de megéri mert társra lelsz.

Több éves kutyás tapasztalataim alapján szeretnék segíteni neked, így leírok néhány gondolatot a főbb tudnivalókról.

A VÁSÁRLÁS: Amikor kutyát vásárolsz ne csak a kutyát, az embert is nézd, akitől azt megveszed. A kiskutya életének első tíz hetében szerzett tapasztalatok, alapvetően befolyásolják a későbbi személyiségét. A rossz tartási körülmények és a rossz táplálék, hatással lehet az egész fejlődésére. Az emberrel már ebben a rövid kis életszakaszban is jó kell, hogy legyen a kapcsolata, hisz a szocializációja során ez nagyon meghatározó! A tenyésztő tehát ne szaporítsa, hanem átgondolt munkával tenyéssze, gondozza és szeresse a kutyáit és ezt Te is lásd rajta!

A kutya származása igenis fontos, mert ha egyszer majd szeretnél te is kölyköket, akkor így tudod, hogy kivel pároztassál - a származást igazolja a tetoválás ( a chip ) és a törzskönyv.

Soha nem értettem, amikor egy hírdetésben az szerepel, hogy "kiskutyák tkv-el vagy anélkül eladók". - Mit csinál az a tenyésztő azzal a tkv-el ami nem kell az új gazdinak? Odaadja másik kutyának? Szóval szerintem az ilyen hírdetések nem az igazika. A tkv n em annyira drága, hogy amiatt ne váltsa ki valaki.

Fontos az is, hogy a kiskutya megkapja a megfelelő időben és alkalommal a féreghajtót és később az oltásokat is, hisz nincs annál szomorúbb, ha a párhetes kis jószág a parvo vírus okozta szőrnyű gyötrelmek között pusztul el.

AZ ETETÉS: A 8 hetes kölyökkutya legalább négy alkalommal kapjon enni egy nap, kölyök tápot (szárazon vagy beáztatva ), amit kiegészíthetünk házi koszttal is, de azzal óvatosan kell bánni, mert "finomabb" és könnyen átszokik rá a kiskutya. Ne felejtsük el, finomabb, de nem egészségesebb, és főleg nem kutyaeledel! A táp mellé kapjon a kutyus kölyköknek való multivitamint, - több féle is kapható az állatpatikákba.

Az étkezések száma a kutya fejlődésével- korával csökken ( 5 - 4 - 3- 2- 1 ).Féléves korától naponta kétszer, egy éves kora után már csak egyszer eszik. Friss víz mindig legyen a kutya előtt, de a lakásban tartott kutyák elől éjszakára célszerű elvenni a vizet. A kiskutyák életében nagyon fontos a rensdszer, ez az etetés és az séták rendjére is igaz, így figyeljünk rá oda.

HA LAKÁSBA VISSZÜK HAZA A 8 -10 HETES KISKUTYÁT: Tegyünk úgy, mintha egy épp "mászó korban" lévő gyermek költözne hozzánk egy időre, azaz a könnyen elérhető, veszélyes dolgokat, tegyük magasabbra. Ez vonatkozik a szobanövényekre is, melyek közül több mérgező. A cipőinket is most egy időre, mindig be kell majd tenni a cipőszekrénybe, ha nincsenek a lábunkon.

A kiskutya helyét ( doboz, kosár -a fonott kosár helyett inkább a müa. "lavór szerű" kutyafekhely a jobb-, fotel, kutyaágy ) nyugodt helyre tegyük, hogy ő békésen aludhasson napközben is mikor zajlik az élet. Megj.: az én kutyám nappal az előszobában a foteljében, éjszaka az ágyam elé terített takarón aludt.

Az első, testvérek és anya nélküli, sírdogálós éjszakákon átsegíthet minket egy ketyegő vekker amit a kutya fekhelyéhez teszünk.

A kutya edényeit a konyhában célszerű tartani, de étel csak etetéskor legyen bennük, egyébként elmosva legyenek a helyükön.

A felnőtt kutyák ált. megtartják a koplalónapjaikat hetente egyszer, egyébként pedig nyáron a meleg miatt kevesebbet, télen pedig kicsit többet esznek.

A beagle-nek nincs szüksége sok táplálékra és figyeljünk arra, hogy ne szoktassuk rá a kunyerálásra, nassolásra mert könnyen el lehet hízlalni!

A SZOBATISZTASÁG-ra szoktatásról: egy kiskutya alszik, pisil, eszik, kakil, alszik, ...... játszik és így tovább. Az első napokban, egyfolytában lesnünk kell, hogy épp mikor ébredezik és akkor felkapjuk és futás le vele! Lent letesszük és ő ügyesen pisil. Nagy dícséretek közepette felvisszük a lakásba, ahol eszik, iszik, és akkor megint futás, le vele! Egyébként kb három óránként kell levinni, és a szorgalmunk meghozza a gyümölcsét. Éjszaka a kiskutya is alszik, így akkor nem nagyon kell szaladgálni. Az utolsó séta 22 órakor az első 06 órakor legyen és akkor nem lesz gond. Ez az idő, persze később kitolható.

Ha lakásban tartjuk a kutyát, akkor sokszor kell sétálnia, reggel és azután dél körül, majd délután és este is. A séták időtartama, persze változó, hisz van mikor csak egy pisilés, de reggel legalább 20 perc legyen és délután 1-2 óra. Ez mindenkinek jó, mert a kutya a sétákon sokat mozog és tanul, a gazdi pedig friss levegőn van és sok új barátot - no meg kutyagyűlölő ellenséget - szerez. A séták során elengedhetetlen a labda vagy csipogó játék és persze a "kutyakaki szedő zacskó".

A lakókörnyezetünkben mindig vannak kutyás helyek, ahol a gazdik és a kutyusok találkoznak, barátkoznak, de ide csak akkor menjünk, ha már a kiskutyánknak meg van az összes védőoltása!

A kutyaismerősök között is mindig akadnak utálatos, vagy épp verekedős egyedek, de a beagle, fajtájánál fogva mindenkivel barátságos és soha nem agresszív. Ezért is érdemes figyelni arra, hogy kihez engedjük oda, nehogy áldozatul essen egy agresszív vagy épp neveletlen kutya rosszkedvének.
Ha már szobatiszta a kutyánk, akkor se adjuk át neki teljes egészében a lakást ha egyedül van otthon, mert az unalom csodálatosan leleményessé teheti a károkozás terén! - Nekem nem egy előlhagyott könyvem esett áldozatul kutyám olvasási szenvedélynek.
De tilos! csupán a konyhába, Wc-be, vagy fürdőszobába zárni a kutyát, az előszoba többnyire megfelelő helynek bizonyul.
Szóval, aki lakásban tart kutyát, annak eseményteli, sportos élete lesz a továbbiakban, az első évben garantáltan sok-sok meglepetéssel. - Nyugi, a kutyák "fejelágya" többségében egy éves kora után benő!

Állítom, hogy ha a fentieket betartjuk, a LAKÁSBAN TARTOTT KUTYÁNK BOLDOGABB és sokkal jobban szocializált lesz, mint sok kertben tartott társa, hisz sokkal több figyelem jut rá, és többet is mozog, mint az a kutya, amelyik egy kennelben kuksol egész nap. A kutyával egyébként nyugodtan közlekedhetünk tömegközlekedési eszközökön, sétálhatunk a Tisza- parton vagy a Korzón, és akár beülhetünk a Virág Cukrászda teraszára is, mert ha szeretettel és jól neveltük, nem fog csalódást okozni.

Figyelem! a legtöbb kutya halálra rémül a tűzijátéktól, így oda ne vigyük magunkkal!

HA KERTESHÁZBA VISSZÜK HAZA A KISKUTYÁT: Ideális, boldog élete lesz annak a kiskutyának aki kertes házban lakik, családi körben, ahol a kényelmes kutyaház és a szaladgálásra váró udvar mind a rendelkezésére áll. De, a kutya érkezésére itt is ugyanúgy fel kell készülni, mint egy lakásban, mert van UDVAR és van KERT.
A kert ahol zöldségek és virágok vannak, az nem kutyajátszótér! Jó ha el tudjuk választani a kertet az udvartól, ahol a kutyus játszhat és szabadon közlekedhet, mert mire megnő és jólnevelt lesz, már a kertbe is mehet, de addig még sok idő telik el. Az udvaron is lehetnek virágok - nálam is vannak - , de akkor nem érdemes dührohamot kapni, ha a kutya letöri őket. Ha mindig rászólunk amikor közéjük megy, akkor egyszer csak megtanulja, hogy nem szabad!

Az ÁLLATTÁRSAK: a beagle jól együtt tartható más kutyafajtákkal mivel falkakutya és más állatfajokkal is, mert nincs benne agresszió, gyilkolási vágy. A macskával is jól megvan, ha az nem szalad el tőle, vagy akár segít beterelni a baromfit is, de NYUSZI-val nem próbáljuk barátkoztatni, mert lévén nyúlászkopó, azt valahogy mindenáron ki akarja kergetni a világból, még akkor is, ha addig még soha életében nem látott nyulat, egyszerűen tudja, hogy az AZ!!!

A "WC": a kutya a kertben és az udvaron is mindig kiválaszt magának egy-egy helyet, ahová rendszeresen kakil, így nem nehéz az ürüléket rendszeresen eltávolítani utána, kevesebbet hagyva így a legyeknek vagy a beletaposni akaró vendégeknek.
A tujákat és bokrokat a jelölgető kan kutyánktól, az erre a célra kapható "kutya-macska riasztó " spray-el védhetjük meg. Az ÁSÁS-ra nincs recept, hisz a kutya ha unatkozik, vagy melege van, ha arra alkalmas helyet talál, lehet hogy ás, - mi meg utána betemetjük, de a legjobb, ha folyamatában állítjuk meg a munkát, rászólunk és abba fogja hagyni.

A KENNEL: Nálam, kb. 50 m2-es, de nekem több kutyám is van. A kennel jó dolog, mert ha jön valaki félre lehet csukni a kutyát, vagy fontos, ha tüzelési időszak van, - DE mindenképpen elég nagynak, kényelmesnek és tisztának kell lennie. Lehetőleg legyen füves, földes része is és ne csak beton legyen a padozata. Legyen napsütötte fele és árnyék is. A kerítésén lásson ki a kutya, az kb 1,8 m-es legyen.

Ott lenni a kutyának, ne legyen büntetés és ne legyen börtön, lévén az az ő kis lakása, próbáljuk kutyásan lakályossá tenni. És főleg, a kutya ne legyen oda állandóan bezárva, őt társnak vittük haza és nem rabnak.

Még valami, a BEAGLE nem házőrző, néha ugat, de soha nem harap!

A KUTYAHÁZ: a beagle vadászkopó, így rövid szőre ellenére sem fázik télen és nem szenved a melegtől nyáron. A háza lehet egyszerű faház, amit télen szalmával jól kibélelünk és az ajtaja elé ponyvát teszünk. Fontos, hogy a ház padozata ne érintkezzen a földdel, betonnal, attól kb 15-20 cm-el magasabban legyen. A mérete, hogy se túl nagy, se túl kicsi ne legyen, kb 60x70x60 cm. A ház téli bélelésére nem alkalmasak a kabátok, pulóverek, pokrócok stb, mert azok magukba szívják a kutya lábán, szőrén bevitt vizet, nedvességet és átázva nem melegítik, hanem inkább hűtik a kutyát.

A JÁTÉKOK: tömörgumi labda, reflex labda (szögletes gumilabda ), sípolós játékok -latex, emészthető, nagy- kifőtt marhacsont, 2 l-es pet-palack (szétrágásig) stb, szinte minden, ami szórakoztatja és nem veszélyes. Imádnak nyers répát, retket és almát is rágicsálni a kiskutyák :)

Vigyázzunk, mert a játékoknak komoly veszélyei is vannak, a teniszlabdát pl. szét tudják rágni és ha lenyelik elpusztul tőle!

Nem jó játéknak a kitömött plüss állatka, a szivacs vagy szétrágható gumi figurák sem!

AZ ÁLLATORVOS: a falvakban körzeti állatorvosok vannak, a városban több közül választhatunk. A lényeg, hogy szimpatikus és megbízható legyen és bármikor számíthassunk rá, - csak mintha magunknak keresnénk orvost.

AMI MÉG KELL: közepes, lehetőleg fém etető- és itató edény, közepes hosszúságú póráz (bőr vagy textil, a láncos póráz használhatatlan! ) állítható nyakörvvel, szájkosár vagy szíj az utaztatáshoz, kutyasampon, és rengeteg türelem, szeretet, tolerancia.

Kedves Barátom! Remélem tudtam neked segíteni és boldog kutyás éveket kívánok neked, ne felejtsd el, ez a választásod nem egy- két kellemes napra, hanem sok-sok évre szól!

Ja, és akármilyen jó barátok is lesztek, Te EMBER vagy, Ő pedig KUTYA (tanulhatsz tőle emberséget is), és TE VAGY A FŐNÖK!!!

Köszönettel, Örök Barátaimnak Fillérnek, Amynak, Uschinak, Ivánnak, Dzsininek, Mollynak, és Almának - sokat tanultam Tőletek!
Ugrás az oldal tetejére!